Opinionsblogg

Bröstvårta som bröstvårta

          
 
 

Både Facebook, Instagram och den svenska lagen skiljer manliga och kvinnliga bröstvårtor åt. På facebook får du till exempel som kvinna visa dina bröstvårtor om du ammar annars anser de att det är något sexuellt och bör raderas. När det kommer till blottning är det bara kvinnor som dömts i rättsfall i Sverige. Om vi inte slutar att diskriminera den kvinnliga kroppen så kommer vi aldrig ur träsket där kvinnor och män lever i en ojämställd värld. Att kvinnor kan bli dömda för blottning pga sina bröstvårtor måste få ett slut.  

Det är ett faktum att det är diskriminering att skilja på bröstvårta och bröstvårta. Det resulterar i att de kvinnliga brösten kommer fortsätta att vara stigmatiserade och sexualiserade vilket i sig leder till att vi kommer gå i en uppförsbacke för att uppnå jämställdhet mellan könen. Det går inte att lagstifta om normer men det går att hålla våra lagar könsneutrala och rättvisa. För att kunna ändra synen på kvinnor måste vi börja med att städa upp vår egen lagbok.

När frågan om bröst kommit upp har flera röster höjts om att det finns viktigare saker att fokusera på inom den feministiska kampen. Problemet är att om vi i Sverige slutar kämpa för att uppnå en plats där förutsättningarna för jämställdhet finns så kan vi inte räkna med att de på andra platser kommer fortsätta kämpa för alla kvinnors rättigheter, vilket är en av de viktigaste frågorna i det moderna samhället. Det ska vara en självklarhet att min lön baseras på min kompetens men det ska också vara lika självklart att min kropp behandlas som en människas och inte som en tjejs när det kommer till vår lag. Sen går det att diskutera hurvida kvinnor kommer börja gå barbröstade för att lagen ändras men att möjligheten finns är det absolut viktigaste.

Nu är det bröstcancermånad och jag tycker att vi ska tillägna brösten lite extra uppmärksamhet den här månaden. Testa att gå utan bh, känn efter knölar i dina bröst eller köp rosabandet för att stödja bröstcancerfonden. Tillsammans kan vi bryta stigmat kring bröst.

Jag vill avsluta med ett citat från årets rosa bandet designer Alicia Vikander:

 
“Många små droppar blir tillsammans en kraftfull våg”.
 
 
 
 
 

Kommentarer

#1 - Tom

Förstår inte vad du menar? Självklart är det skillnad. I vilket samanhang vill du visa dina bröst? Lägg din snedvridna feminist

Svar: Hur är det skillnad förutom att kvinnor kan amma och inte män? Jag vill ha möjlighet att visa mina bröst i alla sammanhang som alla killar. Det här räknas knappt till feminism, det är grundläggande antidiskriminering.
Sol Höglund

Kommentera