Blogg

Det är inte alla som får ett "guldkort"

 
 
Det finns antagligen ingen som kan ha undgått ubåtsjackten som pågåt de senaste dagarna. Jag lyssnade på Konteramiral Anders Grenstad, ställföreträdande chef för Försvarsmaktens insatsledning, häromdagen då han höll presskonferens. Av förståerliga själ kunde han inte berätta mycket om själva insattsen i sig men det jag förstod är att egentligen inget skulle göras förutom att skriva en rapport och utvärdering av det hela. Det spelar egentligen inte så stor roll vad denna utredning kommer komma fram till då den svenska försvarsmakten inte har några resurser att bekämpa en möjlig fiende då vi i Sverige har bestämt oss för att ha ett så minimalt försvar som möjigt. 
 
Jag minns i sommras då jag var relativt ny inom politiken, åtminstånde inom det nuvarnade ungomdsförbundet jag verkar inom, då satt jag och hade ett samtal med Hannes Hervieu, centerstudenters ordförande. Vi pratade om försvaret då jag tidigare blivit väldigt upprörd över att vi skulle besluta om tvingad värnplikt i kristid. För mig är det inte liberalt att tvinga någon till nått speciellt inte att stoppa ett vapen i någons ovilliga händer. Han bestämde sig för att övertyga mig om att det var bra och att det borde röstas igenom. Det lyckades han inte med men efter det samtalet funderade jag över hur vi annars skulle kunna skydda Sverige. För trots att jag egentligen inte gillar tanken om krig överhuvudtaget så skulle det vara lite väl naivt att säga att vi inte skulle ha någon alls som skyddar Sverige. Nästa fråga som skulle behandlas var medlemskap i NATO. Jag hade åkt dit med inställningen till att NATO var ett dåligt alternativt, mest för att jag inte gillar krig och att jag en månad tidigare haft en debatt då jag skulle agera nyliberal. Som nyliberal i debatten skulle jag stenhårt försvara NATO vilket i min natur blir följden att hata det mesta som andra gillar. Haha. Men väl på stämman efter ett intensivt samtal insåg jag att det enda alternativet för att slippa tvinga människor i Sverige att kriga var att ta hjälp av en organisation som kunde göra detta. Självkart önksar jag att medlemsländerna inte hade värnplikt utan att de som arbetar med försvar gör det för att de vill och endast därför. Men det är åtminstånde ett alternativ för att själv göra rätt här i Sverige för med ett NATO medlemskap behöver vi inte ett lika stort försvar som medlem i NATO och då kan förhoppningsvis de männsikor som kommer arbeta inom organisationen från Sverige göra det på eget bevåg. 
 
Sverige är idag så nära NATO som det går utan att vara medlem. Vi har tagit närmanden ett bra tag och senast i september fick Sverige ett guldkort tillsammans med fyra andra nära länder till NATO. "Guldkortet" var USAs förslag och just för att man ska kunna arbeta närmare varandra som samarbetsparters. Sverige som land är redo för ett medlemskap och det kommer inte krävas stora förändringar för att fullfölja det. Däremot har svenskafolket länge varit emot det men jag tror att det handlar om att många inte vet hur pass involverade vi redan är. Och ja, det kommer krävas att mer pengar läggs åt det här syftet men ska pengar verkligen vara det som står ivägen för en säker nation? 
 
Igår skrev jag tillsammans med Johan Eriksson och Johan Lyrvall på Nyheter24 om samma ämne, gå gärna in och läs. ---> Länk till artikeln

Mest lästa inläggen

Sol Höglund

Jag kandiderar till förbundsstyrelsen

Hej! Jag heter Sol Höglund och söker nu ert förtroende för att få sitta ...

Sol Höglund

"Med den bilden lutar det åt att du blir våldtagen"

Just nu är jag fan fly förbannad. Anna E Nachman, en vuxen människa, i d...

Sol Höglund

Porrrr

Netflix har ändå ett bra utbud av dokumentärer och igår kollade jag på e...

Sol Höglund

Min nya diagnos

Hej kära blogg och bloggläsare. Jag sitter i min bil på vägen efter e4:a...

Blogg

Be om ursäkt.

 
Igår publicerades en blodig, avskräckande bild av Anders Eklund. Mördare åt 10 åriga Engla Höglund. Min syster. Precis hemkommen från ett CUF:möte som gått galant och så möts man av det. Som en känga i ansiktet, jag vet inte vad man ska säga, tänka eller tycka. Det första man möts av när man ser bilden är en misshandlad man. Min första reaktion är att jag motvilligt börjar tycka synd om mannen jag ser. Han ser smått korkad ut med sin moppemuche och är allmänt blåslagen i hela ansiktet.

Jag börjar sedan läsa artikeln. Precis som alltid är det obehagligt att läsa om en misshandel. Hur man kände obehaget vid den. Jag känner fortfarande en svag sympati, en sympati som på en sekund försvinner helt. Han har pratat om Engla. Han har våldtagit och mördat Engla och betraktas som en av Sveriges mest hatade människor och han pratar om henne. Hur kan man ta sig den friheten att prata om henne. Ilskan väcks igen. Sen blir jag ledsen och efter det trött och matt. Saknad.

Precis efter att artikeln publicerats får jag en notis från Expressen i mobilen. Försvunna Sabina är hittad efter tolv år. Visst är jag bra avundsjuk på hennes familj men samtidigt väldigt glad. Det finns lyckliga slut på skitiga historier. Det som hände Engla är fel och skulle egentligen inte ha varit en sådan här historia överhuvudtaget. Mestadels är det mördarens fel men tyvärr även statens fel också, det vill säga polismyndigheten. På 69 olika punkter har jag och min familj bevisat att polisen har arbetat fel. Leif GW Persson har varit med och vittnat framför mina egna ögon om hur man kunde veta att den som mördat Pernilla skulle mörda igen. Man kan se på statistik inom vilken radie denna person skulle mörda igen. Mitt och Englas hem ligger inom den radien. Man vet att Anders Eklund varit med på en lista på topp 100 över misstänkta enligt rikspolisstyrelsens listat. Åtta år hade man på sig och inget hände. Anders blev aldrig toppsad. När man fick in ett tips om att det skulle kunna vara Anders Eklund som mördat Pernilla blev det bara liggandes tills det redan var försent. Istället gick en skylldig man fri och kunde mörda igen. Denna gången blev det en liten flicka. Min alldeles egna kära syster.

Vi alla vet att det är fel. När man haft i uppgift som polis att rutinmässigt, väldigt enkelt kalla in ett visst antal människor men inte gjort det. Något som kunde räddat Englas liv och Pernillas familj från ett åtta års lång, mörk, undran om vad som hänt med deras dotter. Vi valde att ta upp detta i domstol. Tingsrätten totalnekade och gav oss inte ens en vettig motivation till varför. Hovrätten erkände att vi har rätt på nästan alla punkter men att de inte kan fälla staten av den anledningen att ingen visste att det skulle bli just Engla. Det är givetvist sant. Ingen visste att det skulle bli just Engla MEN man visste att det skulle bli någon och nu råkade det visst bli henne. Om det hade blivit någon annan, som vi vet att det hade blivit, så hoppas jag att de kämpat för det här. Nu blev det inte någon annan utan min syster. Därför står jag med på stämningsansökan om att försöka få ett bättre och tryggare Sverige där vi inte behöver vara rädda för att polisen inte gör sitt arbete.

Nu är det bestämt. Vi går vidare till Europadomstolen. Förra veckan skrev jag på papprena tillsammans med mamma och Torbjörn. Advokat Veronica Johansson förklarade även vad Europadomstolen kan göra som inte Sverige kan. De kan granska Svensk lagstiftning och se om det är något som inte sköts rätt efter europakonventionen vi skrivit på. Staten ska garantera ett visst skydd och säkerhet för sina medborgare, det gjorde inte vår polis då. Nu vet alla att det har blivit fel så de har börjat arbeta anorulunda. Däremot vägrar fortfarande staten formellt  att be om ursäkt och det är inte förens det händer som man till 100 % vet att staten kommer ta ansvar för sina misstag. Polisen har redan börjat jobba på nya sätt eftersom att de vet att de gjort fel. Däremot så länge staten vägrar att be om ursäkt så kommer det vara okej att göra fel. Som stat ska det inte vara okej att göra fel. Speciellt inte när det kostar deras medborgare livet. Det är därför vår stämning är så viktig. Det ska inte vara okej att göra misstag på grund av dåliga rutiner som får i konsekvens att våra nära och kära kan bli mördade. Jag tänkte att ni skulle veta det, vi fortsätter kämpa lite till. Inte bara för vår egen och Englas skull, för din skull också.

Mest omtyckta inläggen

Sol Höglund

03:05 ångest på mina läppar

Gammal bild från i början av året men saknade mitt röda hår lite Hej! Kl...

Sol Höglund

Media skiter i brottsoffer

Vet ni vad jag gjorde inatt? Jag lyssnade på ett poddavsnitt om Engla. J...

Sol Höglund

Vad sägs när kameran inte är på?

Idag kallade Delmon Haffo, politiker för moderaterna, Annika Strandhäll ...

Sol Höglund

Snön smälter men populismen stelnar

Ikväll har snön i Uppsala smält bort som kom dagen Donald Trump blev val...